Tesisat Temizlik, Bakım ve Koruma Nedir ve Neden Yapılmalıdır ?
Hareketli su aşındırıcı bir etkiye sahiptir. Kombi kalorifer tesisatlarındaki su temas ettiği yüzeylerden (radyatörler, vanalar, kombi içindeki metal ve plastik parçalar, contalar) aşındırarak kopardığı parçacıkları (pas, çamur vs.) bünyesine kattıkça daha aşındırıcı olur. Dolayısıyla gün geçtikçe paslanma ve çamurlaşma artarak devam ederken, malzeme sorunları da farklı boyutlara ulaşır, su damlatmalar, kombide arızalar, pompa blokajları, kombi ve tesisatta sesli çalışma vs. Bir de suyun yapısında bulunan kireç tesisattaki suyun hızlı ısınıp soğumasından dolayı ayrışınca tesisattaki problemler daha da büyür.
Tesisatta tıkanıklıklar buna bağlı olarak sirkülasyonun zayıflamasıyla bazı radyatörlere ısı ulaşamazken bazı radyatörler az ısınır bazılarının yarısı sıcak yarısı soğuk olur. Kirecin radyatör yüzeyinde oluşturduğu tabaka izolasyon etkisi göstererek ısıtransferini azaltır. Tüm bunlar hem konforu hem de ısınma maliyetlerini olumsuz etkiler.
Tesisat Temizlik Bakım ve Koruma Nasıl Yapılmalıdır / Nasıl Yapılmamalıdır ?
PEKİ ÇÖZÜM NEDİR?
RADYATÖRLERİ TEK TEK SÖKEREK SU İLE YIKAMAK ???
ÇÖZÜM DEĞİL! Çünkü;
Bu işlemle sadece tesisattaki bulanık su atılır bir de yeni su basılırsa görüntü olarak tamamdır ama işlevsel olarak etkisizdir. Bu işlemle yüzeylerdeki kireç çözülmez pas ve çamur tortuları sökülemez. Sadece radyatörler su ile yıkanmış olur temizlenmiş olmaz.
Ayrıca tesisattaki suyun sürekli yenilenmesi de tesisat için faydalı değildir. Çünkü su, içinde belirli oranda kireç barındırır ve ısınıp soğumayla kireci bırakır. Dolayısıyla her su ilavesi kireç ilavesi anlamına gelir.Üstelik radyatörlerin yerinden sökülüp takılması hem zaman alır hem de çalışılan mahallin kirlenmesine neden olur. Sökülüp takılan radyatörler zamanla damlamalara ve su kaçaklarına neden olur. Yapılan işlemin işlevsiz olduğu da düşünülürse bu işlemi gereksiz maliyet ve zaman kaybı olarak değerlendirebiliriz.
TESİSATA KİMYASAL DÖKEREK KOMBİNİN SİRKÜLASYON POMPASI İLE KİMYASALIN TESİSATTA DOLAŞTIRILDIKTAN SONRA
SUYUN BOŞALTILIP YENİ SU BASILMASI ?
ÇÖZÜM DEĞİL! Çünkü;
Öncelikle doğru kimyasalın doğru şekilde kullanılması gerkelidir. Kullanılan kimyasal doğru kimyasal (Prattik P20 gibi) bile olsa sirkülasyon pompası ile temizlik tam sonuç vermez. Çünkü sirkülasyon pompasının çalışma prensibi sirkülasyon ve basınç üzerine dayalıdır jetpompanın çalışma prensibi ise düşük basınçta hızlı sirkülasyon ilkesine dayalıdır. Sirkülasyon pompası basınçla tortu ve çamuru sökemeyecek aksine basınç altında çalıştığından dolayı tortu ve çamuru dahada sıkıştırarak sertleştirerek yüzeylere iyice yapıştıracaktır.
DOĞRU ÇÖZÜM:
TESİSATIN JETPOMPA KULLANILARAK PRATTİK KİMYASALLARLA TEMİZLENDİKTEN SONRA YİNE BİR PRATTİK KİMYASALLA KORUMA ALTINA ALINARAK PASLANMA VE ÇAMURLAŞMANIN ÖNLENMESİ !!!.
Çünkü jetpompa kalorifer tesisatına uygun tasarlanmış bir pompadır. Jetpompanın en önemli özelliği uygulanan yüzeylerde basınç değil süpürme etkisi oluşturmasıdır. Jetpompa ile basılan su basınçlı değil jet gibi hızlıdır ve akışta türbülanslıdır. Yüzeylerden çok hızlı geçerken kullanılan Prattik kimyasalında yardımıyla yüzeyi her süpürmesinde yüzeydeki kireç yada çamur katmanını incelterek jetpompanın tankında biriktirir. Daha sonra işlem bittikten sonra tesisattaki su boşaltılır ve yeni su basılır. Ancak yeni su da tesisata kireç bırakacak, paslanmaya neden olacak aşınmalar olacaktır. Bunları engellemenin yolu da yine bir Prattik kimyasaldadır. Kullanılacak olan Prattik kimyasalla kombi ve tesisat koruma altına alınmış olacaktır.